Ik ben altijd de go-to persoon

Ik had mezelf een ‘therapeuten rol’ aangemeten, zonder dat ik het door had

Mensen vertelden mij al hun privé verhalen en geheimen.
Vaak zeiden ze dat het de eerste keer was dat ze hun verhaal aan iemand vertelden. Dat ik dus de eerste was met rsz_blije_ogen

wie ze dat deelden. Ik weet nog dat ik al die verhalen vroeger in mijn werk wat overweldigend vond. Ik hoorde zoveel en moest al die verhalen bovendien voor mezelf houden, want mensen vertelden mij alles in vertrouwen. Ik hoorde het aan en kon er verder niks mee. Ik voelde me ergens wel vereerd dat mensen ervoor kozen om hun verhaal juist met mij te delen. Maar eigenlijk was ik helemaal niet zo goed in staat om die rol op mij te nemen, want ik worstelde zelf met jeugdtrauma’s. Alleen wist ik dat toen nog niet.

Onbewust straalde ik uit dat je bij mij wel terecht kon voor een luisterend oor.
Ik ben het gewend om degene te zijn waar mensen met een veilig gevoel tegenaan kunnen praten. Heel lang bleef het bij een luisterend oor. Sinds ik coach ben kan ik dat niet meer en probeer ik mensen ook andere perspectieven voor hun situatie te laten inzien. In sommige gevallen kies ik er nog steeds voor om gewoon te luisteren, om er gewoon voor iemand te zijn. Ik voel aan wanneer dat beter is. Ik heb ook geleerd dat het heel veel kan opleveren als je juist niet zoveel zegt.

Al van jongsaf aan bood ik mijn moeder een luisterend oor.
Zij had een moeilijk huwelijk waarin ze veel uitdagingen te trotseren had. Ik wilde als dochter mijn moeder ontlasten. Ik wilde dat zij gelukkig was en daarom vond ik het prima om haar verhalen aan te horen. Ik wilde dat zij haar verhaal bij iemand kwijt kon waar ze zich veilig bij voelde. En ik gaf haar daarom veel ruimte om bij mij terecht te kunnen. Het gaf mij een goed gevoel te weten dat zij niet alleen hoefde rond te lopen met al haar problemen.

Totdat ik zelf niet zo lekker in mijn vel kwam te zitten en haar verhalen er niet meer bij kon hebben.
Ik moest toen duidelijk zijn en mijn grenzen aangeven. Ik heb haar toen laten weten dat ze voorlopig niet meer bij mij terecht kon om te praten. Ook merkte ik in die periode dat ik geen zin had om verhalen van andere mensen aan te horen. Het werd me teveel.

Ik voelde de behoefte om zelf mijn verhaal te doen, bij iemand die ik kon vertrouwen.
Dat was geen gemakkelijke opgave, omdat ik helemaal geen ervaring had met mijn verhaal doen bij anderen. Ik was het helemaal niet gewend om steun te vragen en om hulp te vragen. Ik was het helemaal niet gewend om aandacht te vragen. Ik wilde niemand tot last zijn. Ik had mezelf aangeleerd om mijn problemen zelf op te lossen. En als ik verdrietig was, dan hield ik mijn emoties in of ik liet het pas naar buiten komen als ik alleen was. Het kwam niet in mij op om met mijn verdriet iemand op te zoeken en te delen waar ik mee zat.

Ik heb zelfs een periode gehad dat ik boos werd als mensen naar mij toe kwamen om te praten.
Dan dacht ik ‘ga je problemen toch zelf oplossen!’. Ik weet nu dat dat gevoel er bij mij was omdat ik teveel in disbalans was geraakt. Voor het grootste deel van mijn leven was ik er voor iedereen geweest en ik kon voelen dat ik nu ook weleens bij iemand terecht wilde.

Het duurde even voordat ik door had, dat ik de situatie zelf zo gecreëerd had.
Ik was immers degene die mezelf de rol van ‘luisterend oor’ had aangemeten. En gedurende een hele lange tijd voelde ik mij ook heel prettig in die rol. Ik voelde mij er helemaal in thuis. Al snel kwam dus het besef dat ik niet andere mensen de schuld moest geven, maar dat ik zelf iets moest veranderen. Ik heb mezelf dus toestemming gegeven om ook naar iemand toe te gaan als ik ergens mee zit. Ik weet nu dat dat kan en daardoor is de balans in mijzelf weer terug. Sterker nog, mijn vriendschappen hebben zich daardoor verdiept. We helpen elkaar over en weer en zijn er voor elkaar. Ik ben daar erg blij mee.

Het is daarom niet zo gek, dat ik ervoor heb gekozen om coach te worden.
In dit werk kan ik mijn natuurlijke talenten kwijt. Een luisterend oor bieden, helpen, begeleiden, adviseren. Nu ik zelf in balans ben, kan ik er nog beter voor anderen zijn.

Herken jij iets in mijn verhaal?
Ik ben benieuwd hoe dat voor jou was.
Deel je reactie onder dit bericht.

Heb je het gevoel dat je hulp kan gebruiken bij jouw proces?
In de vorm van coaching of healing?
Weet dan dat ik er voor jou ben!
Als professional en als ervaringsdeskundige.
Want wie snapt nou beter hoe jij je voelt dan iemand die hetzelfde heeft meegemaakt?

Lees hier meer over VIP coaching met mij

Lees hier meer over healing en reading met engelen met mij

 

 

Geef een reactie