Ben jij blij met je emoties?

Om goed met emoties om te kunnen gaan is het handig als je weet wat emoties zijn.
En waarom ze er zijn. Over het algemeen vinden mensen in de westerse maatschappij waarin wij leven emoties maar onhandig. Vaak willen mensen op bepaalde momenten geen emoties hoeven voelen. Bijvoorbeeld op het werk. En vaak ook in relaties.

Wat er dan gebeurt is dat mensen zich gaan afschermen van hun emoties.
Ze gaan de emoties als het ware inhouden. Wegstoppen, wegduwen. Misschien heb jij daar ook ervaring mee. Dat je dacht, ik voel me verdrietig of boos en dat wil ik nu niet uiten. Dus ik hou het maar binnen. Daar kun je allerlei redenen voor hebben en dat bedoel ik niet als verwijt!

Een belangrijke reden waarom we emoties wegduwen, is omdat het maatschappelijk gezien niet wordt geaccepteerd.
Dat is nogal wat, hè? Misschien heb jij ook wel in je opvoeding mee gekregen dat je niet moest huilen of niet boos mocht worden. Misschien kreeg je een boze blik van je vader of moeder als je je boosheid uitte als kind. Misschien werd meteen geroepen dat je niet moest huilen, als je zat te huilen. Misschien moest je jezelf groot houden en kon je niet laten zien dat je bang was.

Doordat je die signalen krijgt als kind, ga je onbewust de keuze maken om emoties niet meer te tonen.
Je gaat onthouden dat het beter is om emoties weg te stoppen. Je bent gaan geloven dat dat beter is. Het kan ook zijn dat je de boodschap hebt gekregen van andere kinderen, dat je een ‘baby’ bent als je huilt. En dat je pas volwassen bent als je niet huilt. Door zo’n boodschap mee te krijgen als kind ga je geloven dat huilen iets is wat kinderen doen en dat je als volwassene dus niet behoort te huilen.

Misschien werd je wel uitgelachen toen je huilde, of besteedde niemand aandacht aan je toen je huilde als kind. Dat zijn allemaal redenen waarom je kunt hebben besloten om liever niet te huilen. En dat je daarom nu niet gauw huilt.

Het kan ook zijn dat je de conclusie hebt getrokken dat huilen kwetsbaar is. Dus dat mensen je kunnen ‘raken’ of ‘pakken’als je huilt. Of dat mensen je klein kunnen krijgen of ‘eronder’ kunnen krijgen als je huilt. Je bent gaan denken dat het verstandiger is om niet te huilen. Je bent gaan geloven dat je sterker of krachtiger bent als je niet huilt…..

Maar je hebt vast gemerkt dat je het verdriet niet jarenlang kunt blijven wegstoppen. Je hebt vast ontdekt dat je op een bepaald moment ineens een huilbui kunt krijgen. Misschien tijdens het kijken naar een film of als je een bepaald liedje hoort. Of misschien ervaar je wel intens verdriet als je relatie uitgaat. Het verdriet dat je diep hebt weggestopt wordt door de ‘trigger’ losgemaakt en komt uiteindelijk toch naar buiten. Het kan voelen alsof je hart uit je borstkas scheurt.

Wanneer je vecht tegen je verdriet, dan vormt dat een blokkade in je systeem. En als je die lang genoeg blijft wegstoppen, kun je tegen problemen aanlopen.

Zelf was ik erg goed in het wegstoppen van mijn verdriet, boosheid en angst.
Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik last kreeg van paniekaanvallen. Op onverwachtse momenten kon ik dan enorme angst voelen, terwijl er helemaal geen aanleiding was voor de angst. Door actief aan de slag te gaan met mijn emoties, heb ik de paniekaanvallen kunnen helen. Ik werd mij bewust van hoe ‘slecht’ ik met mijn emoties omging.

Ik leerde dat emoties een belangrijke functie hebben en dat ik ze als kompas kan gebruiken. Ik weet nu dat emoties mij iets willen vertellen. Ik heb geleerd dat het juist heel krachtig is om mijn emoties te verwelkomen en ze te uiten. Ook al was dat in het begin alleen nog in woorden. Het heeft mij een veel krachtigere vrouw gemaakt. Ik hoef de emoties nu niet meer weg te stoppen. Daardoor hou ik meer energie over voor andere dingen. Bovendien voel ik mij daardoor veel authentieker. Mensen kunnen eerder aan mij zien hoe ik mij voel en dat is fijn. Dat helpt om mij gemakkelijker te verbinden met mensen om mij heen. En ik ben veel eerlijker naar mezelf toe nu ik mijn emoties toelaat. Dat is voor mij nog het aller belangrijkste.

Met mijn emoties om leren gaan, was niet iets wat ik van de één op de andere dag kon.
Daar ging een lang proces aan vooraf. Ik heb dat gelukkig ook niet helemaal alleen hoeven ontdekken. Ik heb goede coaches en inspiratoren gehad die mij veel hebben geleerd en goed hebben begeleid. Ook ben ik een tijdje bij een goede therapeut geweest. Nu kan ik niet alleen zelf beter met mijn emoties omgaan. Ik kan ook anderen leren om hetzelfde te doen. En doordat ik al die kennis en ervaring heb, kan ik je leren om in een kortere periode beter met je emoties om te gaan. Ze te verwelkomen en er zelfs blij mee te zijn!

Omdat ik inmiddels weet wat een vrijheid het geeft als je goed met je emoties om kan gaan. Wat een lucht het geeft en hoeveel krachtiger je dan bent en vooral hoeveel échter je bent, wil ik jou ook helpen om op de juiste manier met emoties om te kunnen gaan. Vooral in jouw werk. Want hoe heerlijk zal het zijn als je helemaal jezelf kan zijn tijdens een vergadering, een presentatie, in gesprekken met collega’s en managers? Hoeveel ruimte zal het je geven om dat te kunnen? Mijn leven is nu zoveel ruimer dan het geweest is. Alsof ik een nieuw leven heb.

  • Ben jij er ook aan toe om beter met je emoties te leren omgaan?
  • Wil je ook ervaren hoe het is om ‘écht’ en ‘authentiek’ te zijn?
  • Wil je jezelf bevrijden van die innerlijke blokkades?

Meld je dan aan voor een gratis online ‘Bevrijd jezelf! – Sessie’ van 25 minuten.
Tijdens deze sessie kun je een uitdaging of probleem inbrengen m.b.t. emoties en help ik je met laser coaching om tot nieuwe inzichten te komen.

De sessie heeft een waarde van 97 euro, maar bied ik je nu GRATIS aan.

Je kunt je aanmelden door mij een mail te sturen: sherina@ecstaticabundance.com. Schrijf erbij dat je je aanmeldt voor de gratis sessie. Ik neem dan binnen 48 uur contact met je op om een afspraak in te plannen. Voor deze sessie heb je wel een camera op je computer nodig, zodat we elkaar kunnen zien.

Is deze sessie niet direct iets voor jezelf, dan mag je hem ook kado doen aan een vriendin. Jouw vriendin mag zich dan aanmelden door een mail te sturen naar mij en zij ontvangt dan deze sessie!

Heb je nog vragen, of wil je iets delen over emoties of hoe je ermee omgaat? Stuur dan een mail naar sherina@ecstaticabundance.com.

Tot gauw!
Sherina

Geef een reactie